Adventures

Buying Serenity
We found the boat on “blocket” in the spring of 2014. We became very interested because the boat’s interior nas exactly what we were looking for.

So we contacted that owner who lived in Norway but had the boat annually at his summer house in Sweden (lökholmen). We went up to the couple who owned the boat and did a thorough inspection as well as a test tour on the sea and already I knew this was the boat we were looking for.

We went home to consider the matter but after a couple of days we decided that this boat would be ours and contacted the couple in Norway to make a bid. The couple accepted the offer and we ordered a truck for transport the 50 miles that the boat would be transported down to southern Sweden (Blekinge).

On July 3, 2014, it was finally time for the boat to arrive and the launch was eminently done and we could finally drive out into the archipelago with our beautiful Storebro Royal Cruiser Baltic 34.

First three years
Coming soon

The small trip in Sweden “Göta Kanal”
Coming soon

The big trip throu Europe to the Mediterranean and Spain 2018

Datumet för den planerade avresan från hemmahamnen RMK – i Ekenäs Ronneby skulle ske onsdagen den 21/6 eller senast på torsdagen den 22/6 för att fira midsommar på vårt första stopp på Bornholm.

Men det ändrades rätt snabbt när vi såg hur prognoserna för vecka 25 skulle bära hän. Det hade varit sydostliga och måttliga vindar från att båten sjösattes i slutet av april tills några dagar innan avfärd. Då börjar det väl storma “kul styving” som om vindarna hade vilat upp sig och ville ha revansch. Hela bryggan jublade för att vi var inblåsta. Ja eller för att Serenity inte kunde lämna 125:ans båtplats för tidigt.

Men vi är inte bittra för det😉 Tiden vi fick på land utnyttjade vi stenhårt! Vi hann tanka på depåerna, fylla på med lite extra i reserverna, lämna in bilen senare för försäljning, midsommarparty & krama om våra nära och kära ytterligare innan avresan skulle ske. Sista lördagkvällen (på länge) med gänget tog vi även en kvällstur i skärgården med Enknoparns båt till Saxemara för att säga -Heeeeej då & på återseende.

DAG 1 Ronneby – Nexö 70nm

Kl 6 på söndagen den 24/6 blev den nya avresedagen! Då skulle vindarna ha stabiliserat sig & viss tendens till gammelsjö fanns väl kvar att gunga i. Så efter en kaffe & ytterligare kramar samt tårar på bryggan kastade vi loss och begav oss till Ekenäs/Karön för att krama om Malou & hennes pojkvän. Ännu mer tårar men även glädjetårar eftersom vi förmodligen kommer ses om 3 v igen nere på kanalerna.

När vi ändå var på Ekenäs/Karön skulle vi passa på med tömning av båtens toatank. Till vår stora förvåning var den tanken också full och vägrade smaka på vår “bruna smoothie”🤣. Nähe vad gör vi då? Vi fick iaf äran att köra ett sista ärevarv med Serenity runt Karön i vanlig ordning innan vårt äventyr skulle köra igång. Dags att sjösäkra båten nu då!!

Bye bye Sweden

8 timmar senare klockan 15 var vi äntligen framme i Nexö på Bornholm. Med bara kaffe i kroppen hade en väl på känn att sjösjuka kunde smyga sig på så det gällde att hålla fullt fokus på horisonten.

Båtens inredning höll sig där den skulle efter att den sjösäkrats i hemmavattnet. Riktigt skönt när det inte bankar, gungar eller går sönder en massa när båten vajar med i havets svall.

Nexö är en trevlig marina med många gästplatser, fräscha duschar, några små pubar & restauranger (som tog siesta denna söndag från 15-18). Det finns närliggande butiker som LIDL & Fakta för den som behöver handla.

DAG 2 Nexö – Świnoujście – Nexö

Vindarna låg helt fel för att köra ner till Świnoujście – alltså NV – rakt i sidan så vi vände tillbaka till Nexö.

DAG 3 Nexö 🇩🇰

Effektiv förmiddag med både tankning 12dkr/l, tvättning & avfrostande av kyl. Dessutom gick snacket på bryggan om ifall vi inte skulle köra till Dziwnów istället för till Świnoujście som det var tänkt från början. Det var både närmare och lugnare båttrafik med roliga klaffbroar som öppnades när man ropade på dem via kanal 10.

DAG 4 Nexö – Dziwnów 🇵🇱 65nm

Den förväntade prognosen över vindar & vågor stämde bra överens med verkligheten när vi steg upp för att köra vid 6 från Nexö. Ett gott surfande med NO 5m/s vindar i 0,4m vågor ska vi nog nå Polens kust efter 65nm vid 15tiden. Med MarineTraffic ser vi dessutom vilka fler som är ute och rör sig havet vilket underlättar körandet förlåt surfandet🏄‍♂️🏄🏻‍♀️🚤💨

Trots ett lugnt och smidigt surfande med kapten Olofsson vid rodret över Östersjön utbrister han när det är knappa 20nm från inloppet till Dziwnów att han lätt kunnat kasta upp 10lax för en autopilot så båten själv fått ratta sig rätt så det hade underlättat av förståeliga skäl. (Det ser betydligt lättare ut än vad det är om en hamnar fel på en våg 😳)

Om man som matros på “skeppet” utfört alla uppgifter som kan tänkas behövas göras kan man ju sysselsätta sig med att färga håret samt låta en liten rundspegel kasta sig på durken i badrummet. I vanliga fall brukar den alltid sjösäkras genom att skruvas loss från fästet eftersom den annars gör det lätt själv. 😆 så 7 års olycka på den missade sjösäkringen då ja. Får kanske skicka bud med någon att leta upp en sådan spegel så jag förminskar fästets och mitt lidande något 😉

skeppOhoj! Land i sikte!!

Lugnt surfande ute till sjöss vart det ju men vid inloppet till Dziwnów gällde det att ha tungan rätt i mun och ratta utav bare faaan så att båten höll sig ifrån kajkanterna.

Väl inne i den lilla kanalen fram till marina Port Jachtowy vart det ju nästan bleke. Lätt att hitta plats i gästhamnen med ett trevligt polskt men språkfattigt internationellt bemötande. Marinan kändes nyrenoverad och påkostad för båtgästens bästa. Endast 60 PLN = 143.02 SEK för båtplats med el. Vill man ha tillgång till dusch så kostar det ytterligare ynka 6pln (14kr) 😁Gångavstånd till både by och strand.

DAG 5 Dziwnów – Wolin 15nm

Dags för broöppning i kanalen (liknande som i Falsterbokanalen med öppning på fasta tider utan sluss)

Mustu zwinow – Serenity requesting bridgeopening (kanal 10)

Direkt efter klaffbron låg väl en alldeles förträfflig sjömack så det var lika bra att tanka fullt i båda tankarna. För vem vet när det dyker upp sådana dieselpriser näst😁

I väntan på nästa broöppning efter en 3,5 h tur i 5kn i Dziwinakanalen. Svängbron vi väntar på gömmer sig bakom bågbron & öppnas 3ggr om dan sommartid vid 9, 14 & 18.

Fick minsann kort på mannen (som inte tjatade om sin guldklocka😂) som istället manövrerade den manuella svängbron helt lysande.

Nu är vi framme på marinan i Wolin och lyckades få en guldplats med el, dusch & annat för hör och häpna 25polska zloty (60SEK) 😳 hur i hela Hissingen ska en kunna göra av med några polska slantar här när allt är gratis🤣 dessutom hamnade vi mitt emot en vikingaby.

DAG 6 Wolin- West oder – Szczecin – Oderberg (75nm)

En liten fundering har uppkommit kring hur man ska flagga på sitt skepp. Vi har mött sjömän som påpekat om vi är svensk/polacker i besättningen och ev t om att en gränspolis i Polen som inte stoppat oss trott detsamma😉 det verkar ju vara mer positivt än negativt iaf även om vi har som syfte att flagga för landet där vi i gäster i.

Här på kanalen West oder i Szczecin börjar kanalreglerna på riktigt. Tydliga markeringar dyker upp överallt så en vart man ska köra. På kanalen lägger man inte till – man parkerar istället.

Vi har tuffat på i 12h i max 6kn på West Oder genom Polens platta landskap & genom Tysklands gröna skogsområden (likt Göta kanal). Vi har ju även fått äran att se en och annan gammal sparad sluss från vattentrafiken förrförr.

Dagens alla broar har vi kunnat köra under utan några problem. Den lägsta brohöjden har varit 3.4m (närmare 4m ändå eftersom det är lågvatten) & den högsta har varit upp emot 12m. Vi har mött några tyska fritidsbåtar, en och annan avmastad segelbåt (vilket onödigt jobb) & en hel del 100m pushers.

Kl 18 va det dags att fendra av för att förbereda båten & oss inför årets första slussning med Hohensaaten schleuse.

Vidare till Oderberg endast 10min körning kunde vi äntligen angöra en brygga efter dagens långa pass. Haha den tilläggningenskojar man inte om. Det va den sämsta, den sämsta…. kan ju vart för en va helt mör både i knoppen & i kroppen. men med lite rom Zacapa till den ene & lite Palazzo rödvin (med lite schweppers russain i såklart) till den andre så kunde både vi och båtgrannarna slappna av och skratta åt att. Till råga på allt kunde väl de tyska båtgrannarna svenska med så de förstod allt en slängde ur sig över de stackars tamparna.

Over and out – Guten nacht!

DAG 7 – Oderberg – Niederfinow- Oranienburg 34nm

Guten morgen! Efter god sömn med sovmorgon stegade vi bort till marinans hamnkontor och gjorde rätt för oss. Betalade 16💶 för en natt utan el. Skönt när båten kan vara självgående. Dagarna innan vi drog från Sverige kopplades det in en ny extra inverter på 1200w för att kunna göra om 12v till 220v. Vilket har sparat oss en hel del onödigt slösande av gasol med hjälp av de 2 små kokplattorna till matlagningen eller om det ska kokas kaffe på vägen när vi kör.

Vid 9 så satte vi igång motorn och körde bort till NiederFinow – en skeppshiss med en gigantbassäng på 85*12m som man kör in i.

Har man otur kan man få vänta i flera timmar på att få hissas upp eller ner här eftersom kanalens yrkestrafik dvs pråmar, pushers och liknande går före. Vi hade tur och behövde bara vänta i 10 min med en annan fritidsbåt. Med 256 st stålvajrar hissades vi 36m upp till nästa level.

Dags att köra några sjömil på Oder-Havelkanalen. De första 20 nm hade vi enbart nakenbadare & fiskare att umgås med på kanalen vilket var väldigt lugnt och skönt. Efter det dök nämligen 50ft båtarna som höll fullt fräs & högt svall.

Schleuse Lenitz hier ist Serenity, ein sportboot das spricht. Ober wasser

Lätt som en plätt med det slussandet på dryga 10m. Väl ute ur slussen visslar väl polizei på en av båtarna som kom ut ur slussen men som tur var ropade de på sound of silence och inte på Serenity😁

Vidare på Oder- Havelkanal i Lehnitzsee var det dags att leta upp en marina som typ hade allt😉 med hjälp av HelloPort lokaliserade vi oss till en gemytlig liten fin marina SG “HAVEL” e.v Oranienburg där vi fick ett hjärtligt och hjälpsamt välkomnande.

På en tur upp till hamnkontoret med en av de tyska båtgästerna löste vi både hamnavgiften och problemet med att hitta der größte Polygrip som fanns att hitta. Ryktet spred sig och hela bryggan började leta efter det största verktyget de hade i sina gömmor. Självklart levererade de till 200% de hittade verktygen så Serenity kunde lagas utan att behöva ta sig till en verktygsbutik.

☀️☀️☀️☀️☀️ – fünf Solar und eine Flasche Rom für die schnelle Hilfe

DAG 8 Oranienburg via Havelkanal & Elbe-Havelkanal – Brandenburg 40nm

Istället för att fortsätta på Oder-Havelkanal till Berlin-Spandau valde vi att gå på den mindre kanalen Havelkanal. Märkligt var nog ändå när vi fick en träningssugen kanotist som envist skulle paddla i 6kn framför oss, som ett hinder eller hare det vet vi inte. Att det dessutom blev möte med en pråm under hans träningspass hindrade honom inte heller för att slå ihop och vila sina paddlar. Måste man så ska man tydligen.🚣‍♂️💨

En liten bit längre fram var det dags att slussa i en enkel nedförssluss vid Schönwalde med bara 2m i nivåskillnad. Men eftersom reglerna är som de är i slussarna på kanalen så har pråmar förtur och vi samt de andra 5 fritidsbåtarna får snällt vänta på lillturen vid en brygga intill. Av ren artighet gick vi in sist i slussen eftersom vi anlände sist snälla och försynta som vi är. Vilket gav oss guldplatsen längst bak till vänster. 😉 Vidare färdade vi oss på Elbe-Havelkanal till Havel marinas glittrande båtplats i Brandenburg.

DAG 9 Brandenburg – Burg (52nm)

Inget är så drygt som när man väntar!! Morgonen började med att vänta tills hamnkontoret skulle öppna vid 9 för att stilla samvetet att ha betalat hamnavgiften. Tänk om snacket skulle gå🙄 så vi vågade väl inte riktigt planka och bli bannlysta på de kommande hamnarna. Undra ifall de förstod att vi kom igår och skulle lämna strax efter vi betalt. 🇩🇪Tyskarna är väldigt bekväma i sitt egna språk och befattar sig ogärna med det internationella språket 🇬🇧som de flesta förstår. Ja och den däringa skoltyskan vi har på båten är ju minst sagt fåordig. Tacka vet jag Google translate😁👍

Nästa att vänta ut var de röda lamporna till slussen i Brandenburg. I 1,5h fick vi vänta tills de båda slussarna var tömda på 3st 100m pusherpråmar & nån småbåt. In i slussen vart det ju bara en båt och det var Serenity så där gick det relativt fort.

Strax efter det var det dags för dieseltankning igen. Lite andra priser här än i Polen dock. Literpriset låg på 16,5Euro så påfyllningen av 240l gick på 4000kr.

Ett vanligt fenomen som har uppstått på resan är att varannan båt vi har mött har varit en enkel variant av husbåt som de verkar ha hyrt för att semestra på kanalen. Ett annat vanligt förekommande är att de flesta båtar drar norrut och inte söderut som oss. Varför de gör på detta sätt, kan man ju fråga sig.

Nästa sluss efter bara 1h – Schleuse Wusterwitz. Dags att anmäla sig och förstå vad slussvakten säger i luren. Vi har ju blivit vana vid att vänta så vi vääääääntar väl lite till vid sportbåtsbryggan då tills någon säger något igen. Då vart det äntligen dags efter bara 1h väntan.

Haha och så var det bara lilla Serenity som slussades upp i denna 225m långa gigantbassäng.

Kanalen kan ju vara rätt enformig stundvis men så rätt vad det är så dyker det upp lite oanade saker 😁

DAGENS ROLIGA BEKVÄMLIGHETSLÅT

Å så vänder vi på bladet, å vad hittar vi väl där, ja vad hittar vi där?

Titta i kyla, titta i kyla hur den ropar å yla,

Jaaa

Titta på båten, titta på båten som den hänger i tåten.

Varför det då?

För han har väl inget annat för sig, kan man tänka.

Huvudsaken e väl att han rört sig, kan man tänka. 🚤💨

Å titta titta här å titta titta där å titta titta titta så får ni se!😃

Att de har LIDL här bakom björken där så det blir lätt för lilla kyla att bli mätt!

🎶Owe Thörnqvist TITTA TITTA melodi ala Annsi version🤣

Väl inne i nästa uppåtsluss Zerben blev det aningens fel i språkförståelsen🤣 vi tyckte vakten sa – es ist fertig in einer Minute!! Fort som tusan kastade vi såklart loss och körde emot den stängda porten. What?? Vart den inte klar som han sa! Nähe det var bara att backa tillbaka till sportbåtsbryggan igen. Där kunde vi ju inte ligga på tomgång å bränna onödig diesel i flera långa minuter som blev en timme säkert.

Under dagen har vi provat att köra med att bara ha en motor igång istället för med båda vilket har gått bra. Så länge som man bara ha den andra motorns växel i friläge & skiftar motor varannan timme. (Som en från Storöbroklubben hade testat i 4v utan några problem).

Så på en motor i taget har vi hållt jämn fart i 5-6kn i 1500varv längs med kanalen från 10-21 idag med slussar som tyvärr avbrutit färdens effektivitet & takt. Det som är ett stort minus är väl att batterierna bara laddas hälften så mycket som med båda igång samtidigt.

Slutkörda av all väntan parkerade vi Serenity vid en kajkant på Elbe-Havelkanal i Burg.

Over and out – Guten nacht alles!

DAG 10 Burg – Magdeburg – 256:an (40nm)

Längs med kanalen finns det utmärkta sportbootsliegestellen som minst lika bra att lägga till vid som i en marina. Det positiva är ju oxå att det är helt kostnadsfritt. Märk även att pråmen som legat bakom oss under natten var borta när vi vaknade vid 7 tiden. Gott att sova som stock och inte ens vakna av att en pråm startar och ger sig iväg. 😴

Innan frukost hann vi ju med ett mäkta imponerande träningspass här på Serenity när vi skulle besegra strömmarna från pråmen framför i Schleuse Hohenwarthe😅

Strax efter Hohenvetes-slussen gled vi över på akvedukten i Magdeburg som är 7m över Elbe. Vidare har vi tagit oss 35 nm (322-256) på mittellandskanalen, ett jättedike med vacker grönska & med en utsikt på 100tals broar & 411 pråmar.

Anledningen till att vi stannade till på 256:an var för att ett par skeppare (som hade seglat i Stockholms skärgård, sandhamn & VM i segling utanför Kalmar) i båten Tati gjorde fingervisning med zwei-fünf sechs. Så det var bara till att följa efter och leta uppden grekiska restaurangen med kall öl,pizza & ouzo.

DAG 11 Ruhen(256) – Braunschweig (21nm)

Med inspiration från handbok för kanalfarare körde vi till en liten & supertrevlig motorbåtklubb i Braunschweig & som hade ALLT (till och med cykelväg till IKEA). Framförallt behövde vi ström så att batterierna kunde ladda upp sig ordentligt, fylla på dricksvatten, en tvättmaskin & en dusch hade ju inte heller varit fel.

Marinan dök upp som gubben i lådan längs med kanalen med en portgrind för att komma in.

Så fort vi hade hittat en ledig gästplats fick full assistans av alla gästvänliga själar som höll till där. De visade oss allt vi behövde veta om båtklubbens faciliteter och var vi kunde koppla strömsladden. Allt förutom tvättmaskin/ torken ingick allt i båtavgiften för 14 euro.

När det var dags att sätta igång tvättmaskinen behövdes den laddas med ett gäng 50cent:are, gärna med 6 st så man var på den säkra sidan.

Vi lyckades väl växla till oss 6st från en av grannbåtarnas växelkassa men det hade inte räckt till torktumlaren som oxå behövde. Alternativet var bara att cykla in till city för att öka vår 50centskassa.

Sagt och gjort hojade vi i hettan in till centrum och lyckades väl växla till oss 10st 50cent:are i en mc-butik på vägen där vi även passade på att köpa “propelleraxelfett” som behövdes. Ja vi hittade ju såklart den däringa spegeln som glömdes bort att sjösäkras & lite annat på Ikea som fick plats i en rygga.

Det blev i och för sig en kortare resa än vanligt idag eftersom vi hade mycket som skulle servas på båten som att spänna fläktremmarna, rensa & tvätta färskvattenfilter, kolla oljan & kylarvattnet å fylla på om det skulle behövas samt olja de stora värmesprickorna som öppnat sig i hettan.

DAG 12 Braunschweig – Sachsenhagen (47,5nm)

Lugn kanaltur på Mittellandkanal där vi slussades ner 15m i Anderten.

Vidare genom Hannover till vår tilltänkta sportbootsliegestelle för natten i Sachsenhagen.

DAG 13 Sachsenhagen – Bad Essen (36nm)

Återigen lyckades vi komma till ett guldställe när vi körde in på mycm i Bad Essen. En liten motorbåtklubb med bara 26 båtplatser där bara några platser var grönflaggadeför gäster (där båtägaren var i väg på en tur). De som höll till vid sina båtar rusade ut på bryggan för att välkomna oss på bästa sätt. Hamnkontoret/klubbstugan var inbjudande och inrett med en bar full med kall Barre (tysk bers) för endast 1euro/st.

På båtklubbens baksida fanns dusch 1euro, tvättmaskin & toaletter. Vid bryggan fanns färskvatten & el samt båtplats för 1euro/m (båtlängden i m). Det var även 5min cykelavstånd & bra gångvägar till city i Bad Essen.

LÄGESRAPPORT JUST NU!! Serenity har bränt 630l diesel på 515,5nm som då betyder att båten har druckit 1,2l per distans vilket är fantastiskt bra jobbat av två gamla TAMD40B från -87 🚤💨😁

DAG 14 Bad Essen – Ibbenbüren (32nm)

Längst in på en sidokanal i Mittellandkanal hittade vi en naturhamn med förtöjning för sportbåtar längs hela kajkanten.

DAG 15 Ibbenbüren – Münster-Lüdinghausen (40nm)

På sträckan innan Schleuse Münster hägrade cyklisterna bredvid kanaldiket & efter det vart d badfantasternas tur som höll igång på 1mils sträcka. Det fanns lixom ingen hejd på vad de hittade på de hoppade från broarna, paddlar med sina SUPar, plaskar runt i sina uppblåsbara badleksaker & simmar från ena sidan till den andra🏊‍♂️💦

Jaha då är det ju sannerligen dags för oss med att hoppa i och plaska i kanalen🤸‍♂️💦 vågar tyskarna så måste väl ändå vi svenskfarare på kanalen våga!!😁☀️

DAG 16 Lüdinghausen – Dorsten (29nm)

Efter en lugn natt & effektiv morgon med städning (våtdammsög skrovet) tömning av sopor, påfyllning av färskvatten kunde vi lämna MYC Lüdinghausen redan vid 9.

Efter 2h väntan när klockan slog 12 kunde vi äntligen slussas ner i Schleuse Datteln och vidare till SchleuseAhsen. Hoppas nu inte den är full 😆 så vi får vänta ytterligare timmar.

Ut kom det en lång en å in kördes en annan 100m pråm å när vi tänkte att nu ropar de snart efter die sportboot😁 men direkt efter var minsann slussvakten inte saktfärdig att knipa igen porten igen💩 det började lukta dynglång väntan igen🙄

Trots att det inte fanns en enda kotte i slussentrén (tomt på både båtar & bara lövskog så långt ögat kunde nå) så fickvi vänta även denna gång i 2h😳. Så 12nm & 2 slussar har tagit oss 5h 🙄 Otroligt att den 3:e slussen i Flaesheim öppnades efter bara 1h.

Planeringens första förhoppning var att ta sig till Wesel. Dagens beslut blev att vi borde ju iaf hinna ta oss till Dorsten för att möta upp Malousan som bilade från Sverige ner genom Europa till oss. Med tanke på att de två första slussarna hade tagit sin lilla tid vart det skönt att bestämt Dorsten istället för Wesel. När vi precis hade parkerat båten intill Hanse marina i Dorsten vid 17:45 kom meddelandet skicka eran position 🤗 Wow vi hann i tid. Med vår nya båtbesättning på plats lämnade vi bryggan och körde till Dorstener MYC (en betydligt mysigare marina och som hade lediga platser) som dessutom bara låg ett stenkast ifrån.

Ingen rast & vila!! Gör er redo! Alla på med vandrarskorna för att promenixa till LIDL 2km bort för att fylla förrådet med lite extra och saknad proviant.

And all of our shoes were made for (silly)walking & running!🤸‍♀️🏃🏼‍♀️🚶🏼‍♂️☀️

DAG 17 Dorsten 🇩🇪- Rehn – Neijmegen – Mookerplas 🇱🇺 (62nm)

I regnvädret som dök upp vid 10tiden lämnade vi den mysiga Dorstener MYC marinan som hade all standard för en billig penninng.Vi sa heeej dåå till den första svensken i annan båt på kanalen 😁 (vars dröm visst var att köra in med båten i Paris nästnästa sommar när han fyllde 80 barre🎈) Från Wesel-Dattelnkanalen vidare över Rhen under en pampig Brücke.

till Waal & Maas-waalkanaal till Sluis Wuert och genom den öppna Slius Heumen utan nivåskillnad.

& ut på Maas för att slutligen parkera Serenity i sjön Mookerplas på Jachthaven Eldorado vid kl 22.

DAG 18 Plasmolen-mook☀️🌥🌧

Pga av väntat regnoväder över stället valde vi att stanna kvar ytterligare en natt. Vilket gav oss extra tid att grundligt städa bort gammal olja & diesel från kölsvinet. Vi hade våtdammsugare som hjälpte till att suga upp det värsta & marinan hade en turligt nog för oss en oil-deposit där vi kunde lämna in våra fyllda 25litersmumma-dunkar (Jerrycans i vardagligt bruk.

Dessvärre hade de inga såna där sucking-sausagebags🤣( kölsvinskorvar ) istället letade de upp mängder av dry-towels som vi skulle kunna använda för att suga upp den olja som skulle kunna finnas kvar.😁

Efter allt skitgöra på Serenity bestämde vi oss såklart en efter en för att duscha av oss bråten. Först upp var kapten Olofsson som efter besöket gjorde ett pedagogiskt gott försök att förklara hur själva duschrutinen fungerade. (Vrid duschväljaren på den duschen 1,2,3,4 som du vill duscha i, lägg i specialmyntet, gå in i duschen och tryck på startknappen. Behöver du pausa håll in stoppet) Du har 6 minuter på dig i varmt H2O😉

Strax därpå vart det dags för näste lady att gå upp. Efter en stund kommer ett meddelande till båten Helvete tiden gick ur! Kan du hjälpa mig med det, Har schampo över hela mig!! Japp 😁 ska ändå upp å duscha själv! sa den siste duschsugne🚿

Så det kan gå🤣

DAG 19 Plasmolen-mook – Roermond (47nm)

Klart för avfärd på Maaskanaalen vid 9 bläcket. Vid 10snåret får kapten för sig att kontrollera motorerna för att seom allt står rätt till & ser då att det droppar diesel från en bränsleslang upp till filtret på höger motor. I den stunden fick han reda på anledningen till varför det fanns diesel i kölsvinet. 🤨 Strax därpå ringdes samtalet till Pentadoktor Karlsson 🧐 som konstaterade att det gick nog smidigt att laga. I detta läget vart det faktiskt en fördel med att ha två motorer för att ta sig vidare då iaf en av dem var fungerande. Dagens kanalfarande fick helt enkelt köras med vänster motor medan den högra fick vila.

DAG 20 Roermond – Maastricht (27nm)

Trots att det var fredagen den 13:e så startade morgonen med ett förhoppningsvis glädjande besked om att slangen som hade droppat inte var riktigt fastskruvad så det fixades direkt.

Marinan som vi stannade på låg på gångavstånd från Roermond city så det var lika bra att fylla kylarna på det som saknades.

Vidare ut på sista biten av Maas genom Sluis Linne för att fortsätta till Sluis Maasbracht och vidare på Julianakanaal.

Idag smeker vi endast den Belgiska gränsen 🇧🇪 på bara ett replängds avstånd. Vi turar vidare på Julianakanaal där vi återigen glider in på Maas till Maastricht på den holländska sidan 🇱🇺

DAG 21 Maastricht – Namur (50nm)

Dagen till ära byttes den holländska 🇱🇺 till den belgiska flaggan🇧🇪 precis innan vi gick in i ecluse de Lanaye. En sluss med forsande vattenfall & med slemmiga alger på väggarna.

Längs med Maaskanaalen slussade vi genom 6 slussar som öppnades och gjordes klara för utfärd förvånansvärt snabbt😁

Belgiens kanaler blandades med skog & färgglada stadskärnor hela vägen fram till kajkanten i Namur.

DAG 22 Namur – Givet (29nm)

Igår vid 19tiden ringde vi till slussvakten i De La Plante som sa att de öppnar imorgon kl ~6 så vi hittade ett liegestelle i Namur istället. Vid 8 tiden vart det dags att slussa tänkte vi & väntade vi trappen innan slussporten

…men så tänkte iiinte slussvakten som kom inkörandes vid kl 8:59. Bonjour! ecluse de la plante? Oui😉

Medan vi slussade upp oss 1m kom slussvakten ner med massor av information om kommande slussars öppettider och vhfkanaler. Dessutom ringde han till nästa slussvakt om att vi skulle komma så det var förberett och grönt när vi anlände!! Merciii

En liten rolig parantes som har glömts bort i hela Europa var att klarera in & ut från varje land. Alltså befinner vi oss egentligen på riktigt utanför Sverige i Europa?!😳 Det blev vi ju helt klart påminda om emellan Belgien & Frankrike när Serenity gled in i slussen med ett gapskratt 🤣 -tyst mä da & peka INTE emot vaktbåset! säger kapten Olofsson så lugnt han bara kan😎 hela slusseriet sköttes genom att en satt iskallt och tittade på sin aktertamp medan den andra försökte hålla garvet borta😂 sakta åkte vi igenom slussen & befann oss utan någon pappersexercis på andra sidan gränsen.

Att svalka sig på olika sätt har varit ett måste under dagen! Både med bad i kanaalen 👙💦 & is i glaset!

Av dagens hitintills 7 slussningar av 10 på La Meuse krävdes många svalkande dopp längs kanalen💦

Den gassande solhettan ville ju inte dämpa sig på något ☀️ så när tilläggningen var gjord i Givet på den franska sidan behövde alla givetvis bada igen. Priset för hamnplatsen i Givet var nästan skrattretande billigt för endast 9euro där ström, sopor & dusch ingick i priset. Ja den franska patriotiska VM-andan ingick ju förstås oxå🇫🇷🎇🌆samt kyrkklockan som hojtade en gång i halvtimmen.

DAG 23 Givet – Fumay (12nm)

Dagens färd startades med en automatisk sluss där slussvärden höll ner en båtshake för att hjälpa till med att surra tampen runt pollaren på slusskanten. Merci!!Sedan vart det dags att köra in Serenity i en 500m lång mörk & läskig tunnel.

På andra sidan väntade den sista automatiska slussen med värd & båtshake & de kommande 200 manuella slussarna vi styrde själva.

Lätt som en plätt & väldigt likt slussarna i Göta kanal med samma erfarenhetsmässiga princip. Likt en bergsklättrare tar man med sig aktertampen på axeln, 12m förtamp i näven & klättrar uppför den lilla smala stegen. När tamparna är där de ska startar man slussen genom att trycka upp den blå staven 5cm.

Uppe på slussplatån fanns det även ett päronträd att palla päron ifrån om de vart mer mogna.

Den tredje slussen visade sig dock vara stängd även med en blinkande lampa som sattes igång med vår fjärrkontroll som vi fick när vi anmälde oss i 1:a slussen i Frankrike där slussvakten även kunde se att Serenity redan hade reggat en vignett för 150euro (en slags biljett som krävs för att man ska få färdas på Frankrikes kanaler. OBS ingen utskrift av vignetten behövs då det räcker att man visar pdf-kvittot digitalt via mobil/padda. Dessutom ser de att båtens namn & kapten är reggad i systemet. De som främst vill se vignetten är till Capitaineriet (hamnkaptenen på olika marinor).

Väl vid ecluse Fepin som visade två röda lampor konstaterade vi att något var fel. Vi bestämde oss för att en av matroserna hoppade av på trappavsatsen och ringer på interntelefonen och meddelar felet.

– Ecluse Fepin probläääm! – Oui a man is coming! och på två röda var problääämet löst👏👍😁 vi turade vidare & passade på att bada innan kommande slussar! Det var säkert 19 svalkade grader i kanalvattnet.

DAG 24 Fumay – Charleville (29nm)

Hamnkajen i Fumay var lika billigt som i tidigare hamn men här ingick dessvärre nattliga påhälsningar av gatornas katter (som vandrade runt på relingen) i priset.

Här i Fumay vart det första gången som vi fick slussa ihop med en annan båt. Rutinerat hissade de upp sina tampar med öglor i över pollarna med båtshaken & tittade på vår strategi med klättring uppför stegen, nerhissning av aktertampen & hur vi virade fast förtampen i ett stadigt grepp. 🤣 jaja alla sätt är bra utom de dåliga så att säga!

Vidare på en slingrande la Meuse/ Maaskanaalen & genom de kommande 9 slussarna vart vi inte ensamma utan hade 2-3 båtar som sällskap & omgivna av skogsbelagda höga berg.

Kl 17 vart de 11 manuella slussarna avklarade & vi la till vid en nästan folktom brygga i Charleville. Hungriga som vi var efter färden tog vi en tur upp på de franska gatorna till Saint James Pub. De hade verkligen allt vi hade längtat efter & som dessutom bara låg en promenadväg bort.

DAG 25 Charleville

Eftersom ungdomarnas nattliga aktiviteter i området hade lockat till sig polispådrag så bestämde vi för att flytta båten innan frukost till en närliggande brygga tillhörande samma marina.

Innan vi bytte kajplats hann vi dock få med oss de beställda baguetterna som vi smaskade på innan dagens att-göra-agenda sattes igång😁 vi skulle tvätta upp allt i laundrysäcken & hitta tågstationen som Malou skulle ta sig till på morgonen innan 6:02 på torsdagsmorgonen. Vi tog oss dit på 15 min (2km från båten) och beslöt att om alla satte klockan på 5 skulle vi hinna med morgondagens promenad. På tal om promenad så samlade tvätterskan på sig en nätt sådan på 9,7km med sitt springande fram & tillbaka till tvättmaskinen under den dagen.

Hoppas denna natt blir lugnare än den förra 🙄 Over and out

DAG 26 Charleville – Pouilly (33nm)

piip piip klockan är fem🐥😳 dags att stiga upp & följa med Malousan till tågstationen. Tack för dessa underhållsrika dagar du har varit med oss på färden😘

Glada i hågen vid klockan 7 satte vi kurs emot första slussen Charleville – Mezeries. Vi noterade att lampan inte blinkade till efter vi signalerat & körde då istället fram för att klättra uppför den 6m höga stegen och ringa slussvaktscentralen. Det här vart ju något vi gjort förut så hur svårt kunde det vara lixom.

-Bonjour ecluse Charleville – Mezeries problääääm! Då en fransos svarar – nublublunevöör🤣 Alltså ursäkta min dåliga franska men när ska slussvaktscentralen lära sig prata engelska🤬besoin d’aide. maintenant (öppna slussen. nu!! Google translate support)

60l diesel gick det säkert i den väntan🙄 fast en annan hann ju äventyra runt i slussområdet ordentligt🤣 Fick till slut information av en cyklist som oxå hade båt som sa att slussen öppnade vid 9:00 😁Hallelujha moment

De kommande slussarna på Canal de l’est( Branche nord) gick hur smidigt som helst. Det gällde bara att förbereda sig på bästa sätt med aktertampen på 8m runt axeln & att ta med förtampen på 12m som är ditsatt knapen på båten. I förväg kan man se vilken sida du ska lägga till vid för att kunna starta slussen.

Ett par bra skor, flytväst & arbetsvantar gör att klättringen på stegen blir så lugn & säker som det bara går. Det finns nämligen risk för att stegens steg är slemmiga av alger. OBS om det är den här hettan på 35grader varmt behövs bara bikini & shorts så man inte förgås i värmen på slussplatån.

Längs med kanalen håller de verkligen rent på ogräs & kvistar som hänger ut. Allt för turisternas & kanalfararnas ögon men inte för båtarnas roder & propelleraxlar. Efter en tur bland extra vasstrån & buskar orkade båtens motorer knappt driva båten framåt när allt skit surrats fast & nästan låst propelleraxlarna.

Väl framme Pouilly där vi bestämde oss för att stanna för natten. (Ett mysigt ställe vid kajkanten 300m ifrån slussen eftersom kl var 18 & de kommande slussarna var stängda.) Hittade en lugn plats utan något svall från andra båtar eftersom ingen skulle kunna dyka upp förrän på morgonen igen efter kl 9😉 så arbetstiderna i Frankrike är 9-18 då slussarna är öppna.

DAG 27 Pouilly – Samogneux (25nm)

Gott med sovmorgon 😁 kunde ju ändå inte börja jobba förrän vid 9. Sluss 32,31,30 & 29 var automatiska slussar med fjärrkontroll & hela baletten med klättring osv. Strax efter sluss 28 i Dun-sur-Meuse det upp en tankställe där vi fick ringa till någon som kom på 15min eftersom vi behövde tanka. Goa 300l diesel för 4900kr (16,8kr/l).

Nr 28 vart oxå automatisk men därefter kom 27 – Warinvaux, 26 – Liny & 25 – Planchette.

I 27:an & 26:an var helt manuella där slussvärden själv vevade för att stänga och öppna slussen. De hjälpte t om till att fästa tamparna i pollarna när vi kastade upp dem. Meeeen något gick helt galet i 25:an när vi hade kört in, både vår kommunikation & med slussvärden. Den ene ville åt stegen & den andra ville vänta på herr slussvärden. Men här kunde vi minsann inte ta för givet att han skulle ta emot våra tampar för han gick åt andra hållet. Paaanik över att stegen var för långt bort 😳 då kommer slussvärden springandes först till aktertampen som sattes på pollare och sedan till förtampen som vägrade att slungas upp de 2m det handlade om. Nä istället sliter den med sig gästflaggan och kasar ner längs slussväggen. Till slut vill förtampen oxå upp och slussvärden kan ögla fast den. Då blir det dags att rädda den stackars gästflaggan med båtshaken som ligger och flyter längs med båten. Som nu befinner sig där den ska igen. I dessa tre handdrivna slussar gav vi gentilt bort våra sista 9 euros i mynt (3 euros var) för deras generösa hjälpinsatser. Efter det blev vi snåla & gjorde jobbet med tamparna själva som vi tidigare gjort i de automatiska.

Sluss 24 – Consenvoye var manuell som de andra tre före men slussades längs med en flytbrygga.

Vid den manuella slussen 23 – Brabant skedde väl nästa språkliga missförstånd. Inte med själva slussandet utan med vad som skulle hända vid nästa sluss. Slussvärden ringde artigt till nästkommande sluss för att meddela om att vi var på väg och ville igenom slussen. Så optimistiskt uppfattade den ene budskapet medan den andre uppfattade att slussvärden inte fick tag på nästkommande & att vi glatt fick nöja oss med att gå igenom på morgonkvisten vid 9 när slussen hade öppnat. 😆 mm så vi hamnade runt ett träd framför sluss 22 i samogneux vid kl 17:50. Whaaat!? Slutar de tidigt idag eller😂

DAG 27 – Samogneux – St Mihiel (30,5nm)

Dagens kanalfärd började så fort slussen i Samogneux öppnade. Än så länge har alla varit manuellt handdrivna och uppförsslussar på max 4m. Vi hade en liten tanke om att stanna efter bara 3h i Verdun för att ladda våra söndriga batterier men det vart knökafullt längs med stadskajen så vi körde vidare.

Vidare längs med kanalen girade vi från stockar som stack upp som spjut & brottades med alla flugor som tvunget skulle in i båten bara för att störa. Inte så konstigt kanske med tanke på att vi körde sjömil efter sjömil genom majsfält och ett lantbruksberikat landskap. Det har tyvärr inte förekommit några vingårdar som man kanske hade förväntat sig.

DAG 28 – St Mihiel – Pagny (20nm)

Under dagen gjordes 10 uppförsslussar varav hälften av slussarna kändes lugna trots att kanalerna var fyllda av diverse sjögräsliknande föremål. När de resterande slussarna från Euville skulle göras hördes ett tickande ljud från den ena motorn så den stängdes av direkt. Med bara en motor igång försökte vi ta oss in genom strömmarna som blev när de skulle tömmas på vatten.

I de sista tre slussarna vart det t om nära att vi muddrade botten inför varje sluss eftersom det var lågvatten. När den sista slussen var färdig gick vi äntligen in på en ny kanal Marne-au-Rhin som även den var låg trots att den fylldes på från Rhen.

Nu var målet nära! Vi hade siktat in oss på en flytbrygga med el & färskvatten i Pagny bara en bit bort och hoppades att det skulle finnas en ledig plats. Ut på fördäck med tampen i hand för att kolla läget efter luckor emellan båtarna. Det måste finnas plats! annars får de maka på sig så att det blir plats! Här körs det inte mer idag, sa kapten Olofsson med en bestämd stämma. Den pråmliknande båten började fundera på hur de kunde göra mer plats medan en tysk viftade med armen och sa att det fanns en kajkant att lägga till vid 3km bort. Då gick Johan oxå ut på fördäck och skrek att den ena motorn var sönder och behövde kollas upp snarast!! 🧐 Omedelbart började de flytta båtarna & var beredda på att ta emot tampar på bryggan. 🤨😊

Båda var helt utslitna efter dagens kämpande utan någon direkt påfyllning av näring eller energi – Så ska man inte göra!! Speciellt inte när det fanns färska baguetter & croissanter från bageriet i St Mihiel.

Under kvällen hade kapten Olofsson ett intressant samtal med sin morbror Stefan angående det tickande missljudet som hade låtit i båten. Det där tickande ljudet var ju ändå ett komiskt sammanträffande för det hade tydligen Stefan råkat ut för oxå fast med hans firmabil. De på verkstan hade konstaterat att det var generatorn som behövde bytas. Detta tåls minsann att slå ett öga på!

DAG 29 Pagny – Toul (7nm) 13 slussar

När vi äntligen var klara att ge oss av efter morgonens bestyr startade vi med att gå igenom den 890m långa & upplysta tunneln.

Därefter gjordes 13 nedförsslussar på bara 3h på en sträcka på 13km.

Det var nästan så man kände för att hoppa i slussens forsande vattenfall men tittade man framåt avtog det ganska snabbt när man såg tång & algväxterna på slussporten.

Dessutom vart det riktigt skönt att det var nedför och att de låg så tätt som de gjorde så vi kunde parkera båten redan vid 17 i Touls marina precis efter ecluse 25 för ynka 9,5euro. Väl på plats med en grannbåt som var dansk på ena sidan & en australiensisk båt på andra sidan var vi minsann värda lite Quesadillas med Kalamataoliver, purjo & quattro fromaggio 😉Ahh d e man ju alltid värd förresten 😁💃🏻🕺🏼

DAG 30 Toul – Richardmenil (17nm) 3slussar

Dagen startade med att Johan ville slå ett öga på hur generatorn såg ut. Det kunde ju mycket väl vara så att de var utslitna om de inte hade varit bytta sedan -87. Det var ju såklart ett stort glapp som hittades och skruvades åt så gott det gick med lite komplettering av extra olja.

Från Touls marina tog vi oss sedan ut på Canal de l’est branche Nord & igenom den sista slussen innan vi nådde Canal Moselle som skulle ta oss mot nästa destination i söder.

De två gigantiska uppförsslussarna som följde på kanalen låg på 7m vardera & tog säkert 1h vardera. Sååå saaaakta har det väl aldrig gått i en sluss sååå tålamodet sattes ju absolut på sin spets i svallets lugn.

På vägen hann vi även ta ett snack med Pentadoktor Karlsson om den utslitna och glappande generatorn på vänster motor. Men jag har två bättre begagnade generatorer, säger Karlsson och undrar vilken adress han ska skicka de till. Det skulle ta 4-5dagar så till Port-Sur-Saone tyckte vi kunde passa bra👍😁 Om vi eller paketet är i tid återstår ju att se!! Heja PostNord🤗

Vi bestämde oss för att stanna vid bryggan i Richardmenil eftersom det var dags att fira att vi nått över 1000nm på vår färd💫🍾🥂💃🏻🕺🏼& där det dessutom fanns både el & färskvatten.

DAG 31 Richardménil – Nomexi (22,5nm) 21 slussar

Väl inne på Canal des Vosges och framme vid Ecluse 45 upptäcker vi att det är ingen stege att klättra upp i på den sida som man drar upp den blå staven så att slussen kan starta!!Ingen panik 😳 Precis då ska väl tamparna fastna i allt som cyklar, knapar & flaggstänger som de aldrig gjort innan för att man ska skifta sida. Väl uppe med alla tampar på plats ska båten puttas över till andra sidan där den blå startstaven satt & tillbaka igen för att spännas.

Men så att latare slusskonstruktörer kunde väl man knappt att hitta😏. Å så höll det väl på från kl 9 tills att vi slutade 20 slussar senare vid en kajkant efter Ecluse 25 i Nomexe kl 17. Lugn tilläggningsplats med möjligheter att kasta sopor & shoppa på nära håll.

DAG 32 Nomexy – Girancourt (12nm) – 24 uppförsslussar

Dagens agenda var att lyckas ta DE SISTA UPPFÖRSSLUSSARNA som vi hade kvar på Canal des Vosges!!

Från ecluse n24 – ecluse n9 gick som smort utan några sk Probläääm. 😁

Då måste väl slussportarna i ecluse n8 vägra att öppna sig för att ställa till det lite. I vanlig ordning kördes det in till kajkanten för att en av oss skulle kunna meddela probläämet till vnf från slusstelefonen. De kom nästan direkt & kunde t om säga att Service is on its way!! Imponerande

Resterande slussar flöt på som de skulle och vi parkerade båten strax innan den 1:a nedförsslussen på den högsta punkten på kanalen bara 370m över havet.

DAG 33 Girancourt – Houtmougey (12nm) 28 slussar

HIPPHIPPHUUURRA för vår älskade kapten Olofsson idag. Lamumba & frallor till frukost istället för 🎂 Under frukosten tvärbromsade en 🇸🇪 man på cykel som hade spenderat 11 år från maj – november på kanalerna och i medelhavet med sin segelbåt men som nu skulle ta sig hem till Sverige. Annars såg dagen ut som den brukade ja förutom att vi nu skulle slussa nedåt istället för uppåt.

Strax innan kl9 när slussen öppnade kör det förbi en fritidsbåt som vi skyndade ifatt så att vi kunde slussa nedåt samtidigt. De låg främst i slussen så de fick sköta den blå startstaven när vi gett 👍. Det hände väl att de fick vänta nån gång på att vi skulle ge klartecken och råkade då ge kommentaren -Japp bara donka du upp staven +👍 (med kroppsspråksanvisning) skönt när man snackar samma (kropps) språk 😉 franskan är ju inte den bästa så att säga.

Är man cyklist är det perfekt att ta sig en tur längs med Frankrikes kanaler. Vi trodde faktiskt först att det var främst för vandring & cyklingsfantaster men har nu i efterhand insett att det är för att vnf-servicebilarna ska kunna ta sig lätt emellan slussarna för att assistera vid probläääm.

Slussarnas effektivitet blev bättre och smidigare så vi hann fantastiskt nog med 28 st denna dag för att ta oss till ett bryggställe innan sluss 29 med både H2O & sophantering så vi kunde tömma & fylla på våra tankar som dessutom var gratis.

Här passade vi även på att rensa bort allt som fastnat i färskvattenfiltrerna som vi försöker göra var tredje dag för att vara riktigt säkra på att det kommer in kylvatten till motorerna. Idag vart det verkligen dags för rensning med tanke på hur det sett ut på Canal d’lest som vi kört i!!

DAG 34 Houtmougey – Fontenoy-le-chateau (3,5nm) 6 slussar

Dagens turande innebar bara 6 slussar men så är det ju lördag oxå. Batterierna behövde lite extra ström efter att ha varit utan den biten helt i 3nätter. På vägen lyckade vi t om handla lite ägg & squash för endast 3 ljuvliga euro.

I Fontenoy-le-château som i många andra franska byar längs med des Vosges möts man av gråa & tråkiga byggnader så det ser helt ödsligt ut.

Det som gav lite färg här var alla skyltar med både roliga citat och berikande talesätt som de hängt upp lite här för att ge de passerande en liten upplyftande funderare.

DAG 35 Fontenoy-le-chateau – Corre (11,5nm) 11 slussar

Här kan man färdigställa tamparna på barbord sida eftersom den blå startstaven sitter där i varje sluss. Det blir enkelt att starta & vira runt pollaren då. Vi hade dock oturen att hamna bakom en båt som startade så att slussportartarna stängdes precis lagom tills att vi var framme. Av god slusskotym är det inte fel att vänta in bakomliggande båtar så man kan slussa samtidigt istället för att de ska få vänta på att slussen ska fyllas på med vatten igen. Visst är det grönt runt omkring oss men även 4 nyanser av brunt🌱🌾

Väl framme i Corre beslöt vi oss för att vi skulle ha ström och parkerade båten på Port du Village. Vi möttes av en fantastiskt tillmötesgående hamnkapten som gav oss nyckel till duscharna & ett visitkort som vi kunde visa upp på varuhuset Intermarche om vi ville få kassarna 🚙💨hemkörda till marinan. El, H2O & sopor – allt för endast 12euro.

DAG 36 – Corre – Fouchércourt (12,5nm) 4 slussar

Lugn dag med bara 4slussar varav 3 av dem skulle vi fånga & vrida en gummistav ett halvt varv medsols för att sätta igång slussen. Detta istället för att använda fjärrkontrollen som vi tidigare gjort.

Stället som vi stannade på i Fouchércourt var en liten båtklubb med 6 gästplatser med el & vatten för 15euro. De hade även en ny restaurang med ölrättigheter.

DAG 37 Fouchércourt – Port sur Saône (8,5nm) 1sluss

Båtvägen hit var kort & tog bara 1,5h med endast en sluss i Conflandey att ta sig igenom.

De främsta anledningarna till att vi stannade här var möjligheten till att köpa en ny länspump & att hämta det efterlängtade paketet med två nya generatorer i som Pentadoktor Karlsson skickade till postkontoret 🏤📦 för en vecka sen.

Kvällen avslutades med festivalens raketuppskjutning från 1:a parkett!

DAG 38 Port sur Saône

Dagen har spenderats lugnt & avslappnat både på båten & med några vandringar in till byn för fylla på med proviant samt hämta det efterlängtade paketet med generatorer från Pentadoktorn i Älmhult. Visst stod det ett tejpat 📦och väntade på hyllan inne på 🏤. En riktigt go lättnad över att det kommit fram följt av en munter vandring till båten😁

Något som kan stimulera läsnerven lite är ju att byta böcker med marinors bokhyllor📚 så slipper det ligga lästa böcker i båten & ta plats.

När man ändå höll på att förnya tillvaron med en ny bok vart det lika bra att passa på att leta upp nåt lokalt franskt rödvin för en billig penning som omväxling till läsandet.

Eftersom motorerna hade lyckats svalna under dygnet som vi stannat kvar i Port sur Saône tyckte kapten Olofsson att det var lika bra att sätta igång med motorservice. Den gamla oljan byttes mot ny, ett nytt oljefilter & en ny impeller sattes dit samt att fläktremmen justerades på den vänstra motorn.

Jepp du läste rätt bara den vänstra är servad eftersom det krävs en bra dos med mental styrka för att ta sig ner till det icke helt kalla motorrummet. Den högra fick helt enkelt vänta med att bli servad till ett bättre tillfälle. Den gamla oljan kunde vi smidigt ställa bland de andra dunkarna i marinans garage.

DAG 39 Port sur Saône – Gray (33nm istället för 44nm) 14slussar

På kanalen finns det både genvägar & senvägar tydligen. Vill man köra inom olika byar längs med kanalen så finns det senvägar för de som vill se mer, varje by 2-3km extra. Medan vi som hade ett mål betydligt längre fram bara körde förbi & tjänade 20,5km – 11nm på det.

På kanalvägens genvägar fanns de båda tunnlarna på vardera 680m som vi gärna körde igenom för att få ta del av. Inne i de Saint Albin…

& på väg in de Savoyeux.

Väl framme i Gray vid 17:45 vart alla marinor fullbelagda så vi fick lägga oss vid stadskajen direkt efter ecluse 16 över natten.

DAG 40 Gray – Pontailler – Auxonne (25nm) 3slussar

Dagens turande på kanalen beslöts skulle vara en relativt kort tur pga att vi hade en del att fixa med båten. Det byttes olja i motorn, den söndriga länspumpen i fören byttes, nytt kolfilter till kranvattnet & påfyllning av fett till propelleraxel-tätningarna. Att byta oljefilter & impeller fick väntas med tills motorn hade svalnat dagen därpå.

Hamnkaptenen på marinan H2O var Australienare med ett glatt leende och väldigt tillmötesgående.

Dusch & toalett hade vi tillgång till i en närliggande båt & skulle vi bada skulle vi helst göra det i kanalen med nedgång från en stege eftersom det var renare i vattnet där än inne på marinan av olika skäl.😝

DAG 41 Auxonne- Losne – Chalon-sur-Saône (43nm ist för 49nm) 4slussar

Morgonen började med den motorsevice som skulle göras på den högra motorn & skurande på båten & fendrarna av det som slussarna skitat ner samt det vanliga som att fylla på vatten & slänga sopor innan avfärd.

På vägen vart det dags för tankning igen och vi stannade till vid sjömacken i Losne där dieseln kostade 1,538euro/l. Så med nästan 200liter extra i varje tank blev det en nätt summa på 5920kr.

Vi körde till den 2:a slussen i Seurre och blev såklart stillastående där i dryga 2h. 🙄 Vad e problääämet lixom?? Jo så att e!! 😆 ecluse 7 de Seurre problèmes mécaniques! Äntligen lyser lamporna rött & grönt ist för rött & rött då kommer väl herr PRÅÅÅM bakom hörnet och som har förtur in i slussen. Men så att e🤣 vi väntar väl lite till då tills den har kört in. Inga probläääm!

Efter den förseningen i slussen satte vi fart på motorerna och hamnade i Chalon-sur-Saône vid kl 20:40. Capteineriet var redan stängt så betalning fick ske på morgonen istället. Lite halvt chockade betalade vi 21,90euro för natten med el men d vart d värt så att ismaskinen kunde få arbeta lite.

DAG 42 Chalon-sur-Saône – Trevoux (60nm) 2 slussar

Ny version av 2:a versens kaxiga myra

🚢💨🎶

Det var långan väg att färdas

det var långt till bästa kaj.

Men om d va nu en skulle härdas

så tog vi d lugnt iaf.

50m ifrån Trevouxbya

just när solnedgången kom

hitta vi en kaj som lya

som vi tyckte mycket om

Soooom vii tyckte myyycket ooom!

En gemytlig flytbrygga (pk31) med el & H2O och som borgmästaren i Trevoux hade bestämt inte skulle kosta någon hamnavgift! En lag vi oxå tyckte var fantastiskt bra! Sopor kunde man slänga inne på campingområdet samt beställa frukostbröd om man kände för det. Ett populärt ställe att stanna till vid om man inte har något emot fartdårarna som kör förbi. Hade man bara spänt fast båten som vi hade gjort så vart det inga konstigheter med skvalpandet & på natten har de ju ändå slutat köra.

DAG 43 Trevoux – Lyon – Les-Roches de-condrieu (39nm) 3slussar

Vid 13 tiden körde vi igenom Lyon där Saône i en färgsprakande avslutning gick över till Rhône.

Färjetrafiken gick het på både Saône & Rhônefloden men var ovanligt tom på pråmar för att vara så bred. En och annan stock flöt där istället och som Serenity var tvungen att köra på. Med en rejäl duns i skrovet flyttades stocken åt sidan😱 Ta i trä!

Dags för slussning 😉röd & grön lampa tänds (slussen förbereds) bommarna fälls upp & nu är endast en grön lampa tänd😁 men inte för oss utan för herr pråååm som dök upp som gubben i lådan. Jaha vi la loss och gjorde oss beredda på att gå in efter men då tändes enbart den röda lampan och bommarna åkte ner igen. Nähe vi fick alltså inte plats i denna gigantsluss men så att klart vi väntar & slussar själva. Det bästa med Rhône är att alla slussar har flytpollare oavsett om den är 6m eller 13m hög som den här var.

På Rhône verkade det inte som att sjökorten överensstämde med slussarnas vhf-kanaler. I varenda sluss fick man ta fram kikaren för att få den senaste uppdateringen.

Väl framme i Les-Roches de-condrieu hittade vi en mysig marina med allt inkluderat för 20💶 t om isskalla duschar 🚿😁

DAG 44 Les-Roches de-condrieu – Valance (38,5 nm) 3 slussar

Dagen flöt på i friska 12m/s vindar på Rhône med en utsikt över alla bergens med stora vingårdsfält & borgar från romartiden.

Det som blev svårt att se i solgasset bland vågornas vitingar var dock allt skräp som Serenity skulle försöka undvika att köra på😳

DAG 45 Valence – De L’Ardois (59nm) 3slussar

Eftersom vi anlände till Valence vid 20 hade hamnkaptenen redan hunnit lämna stället. Vi fick då beskedet att lägga oss på H-pontonen och vänta tills 9tiden när kontoret hade öppnat🙄 men eftersom vi skulle dra ut på Rhône redan vid 7snåret så skrev vi ett brev & postade till capteineriet på marinan från Serenity med 20💶 så vi kunde bege oss tidigare enligt planering. Vi ville ju inte sätta oss i dålig dager med de franska marinorna precis.

Idag så skulle det slussas hela dagen med 20km avstånd i 13m -23m höga sk katedralslussar. Kände väl sig lite som en fånge i en jättebetongfälla som skulle dra oss längre & längre ner på de underjordiska floderna.

Efter den sista 16m slussen Canal de Donzére Mondragon körde vi in på en sidokanal från Rhône & letade upp Port 2 Plaisance i l’Ardois. En en tillmötesgående hamnkapten & en mysig liten marina med karibisk känsla. På kvällen hörde vi hur cikadorerna höll en högljudd konsert på 120 decibel i naturen vilket de också fortsatte med hela natten.🦗 Men sover man så sover man & då sover man rejält 😴 så vi led inte något speciellt.

DAG 46 De L’Ardois – Saint Gilles (49nm) 3slussar

Vid 10 lämnade vi den lilla hemliga marinan efter att hamnvärden levererat den nybakade baguetten. Lite tveksamt om vi skulle ha någon tur med vädret idag med tanke på prognosen som kikat på. Vi skulle förvisso söderut och om de sydliga vindarna hade varit på vår sida sida borde vi sluppit det men vi vart förfölja av hällregnet med åska & blixtrar hela dagen dessvärre. Har det inte regnat på 3 månader så ska det väl minsann få göra det ordentligt så det det märks.

Dagens kanaler har varit Rhône – Petit Rhône & Canal du Rhône à Séte för att slutligen nå kajen i St Gilles.

DAG 47 Saint Gilles – Frontignan (36nm)

Det har varit en solig dag med klarblå himmel hela färden på Canal du Rhône à Séte med saltsjöar på båda sidor av kanalen. Vi har bara varit ett stenkast ifrån självaste Medelhavet men ändå kunnat känna känslan av saltvatten.

DAG 48 Frontignan – Agde (20nm)

Lite Yoggi frukost i Frontignan i väntan på att (tåg) bron skulle öppnas vid 8:30. Den mobila bron öppnades nämligen bara 3ggr om dagen under juli-augusti vid 8:30, 13 & 19. I turistinformationen kunde man läsa om att det fanns en lång kaj med el & H2O på båda sidor av den mobila bron 👍 och visst fanns det en lång kaj😁 men inget mer.

Eftersom det gick att ta sig vidare på ytterligare fler kanaler så gjorde vi det. Först på Canal du Rhône à Séte, ut på sjön Étang de Thau och in på Canal du Midi.

Under låga broar med den ovala ecluse de Bagnas & den runda ecluse ronde som en avslutande trippelsluss ut i en smal kanal fram till Hérault.

För att slutligen plaska lite i Méditerranée & lägga till vid en brygga i Agde & helst en där det stod gästplats. Det verkade bara finnas privata bryggor & sådana där det krävdes särskilt tillstånd. Vi hittade dock bara den sistnämnda så för säkerhetens skull mailade vi “capitaineriet” om de skulle undra.

DAG 49 Agde – Gruissan (20nm)

Prognosen hade visat på lugnt väder så i lagom stillsamt surfande tog vi oss från Agde vid 7 till Gruissan på Méditerranée med 3m/s NO & västliga 0,3m vågor 🐬🐋🐠 Dessutom valde vi att bara gå 1,5nm från land för att slippa de höga vågorna🌊

Väl framme på marinan Port de Plaisance de Gruissan fick vi plats 40 nästan längst ut på bryggan för ca 23euro dygnet med duschar, dass, sopor, el & H2O. Vi skulle antagligen bli här några dagar pga av de kraftiga vindarna ute till havs så det var skönt att det fanns ett bra utbud av olja faciliteter.

DAG 50 Gruissan

Vi hade letat upp just den här marinan för att kunna tvätta oxå vilket sköttes av en annan firma närliggande kajen. Så med den knackiga franskan, kroppsspråk & lite ritande bildförståelse kom vi fram till att laundrysäckens innehåll skulle vara tvättat & torkat kl 13 för 17euro. Det vart det värt för att skippa krånglet med att passa tvätteriet & fylla på maskinerna med euros när det saknades.

DAG 51 Gruissan

DAG 52 Gruissan

Det kostade oss 118💶 för 4 nätter. De hade allt vi kunde behöva dessa nätter vi inblåsta på marinan😉👍

DAG 53 Gruissan – Port de Roses (65nm) 6:30- 18:30

Vi steg upp tidigt redan vid 5:15 men fick invänta soluppgången med en kaffe eller två tills kl var 6:30. Vi hade mängder av alternativa marinor på vägen för att försäkra oss om att vi kunde välja att stanna om vågorna höjdes eller om vinden skulle vända. Vi hade nordvästliga vindar & 0,1m vågor så vi passade på att ta oss så långt söderut som möjligt i det pepsodentliknande medelhavssvallet.

Fanns det möjlighet skulle vi även försöka ta oss runt Pyrenéernas östliga bergsklippor vid Cap Norfeu till port de Roses på så vi slapp de kommande dagarnas blåsoväder.

Hela udden bestod av klippor med både stora och små lagunliknande vikar med den mytomspunna Cadaques inkluderat där det låg fullt av båtar. Med bara 5nm kvar till marinan uppenbarade sig den mest hänsynslösa båttrafiken vi någonsin varit med om. De körde förbi varandra i säkert 40kn och lämnade efter sig metersvall till allas förtjusning. Var detta den spanska båtgargongen – min båt mina regler!

Att ringa och förvarna marinorna med mobil eller via vhf har varit A&O, nästan ett måste för att få snabb service. På port de Rosen fick vi full assistans av hamnmatroserna från en gummibåt som vägledde oss direkt till vår tänkta plats på gästbryggan.

DAG 54 Port de Roses – Palemos (13,5nm) NV NO 0,5m-2m vågor

Efter att ha betalt den nätta summan på 65💶 för gästplatsen tog vi oss till tankningskajen i utloppet av den enorma marinan. Däremot var dieselpriset mer uppmuntrande med sitt literpris på 1,318 💶. Så vi fyllde tankarna med 230l för 319💶.

Med NO vindar i ryggen kändes det knappt att vågorna var 0,5m eftersom vi surfade på ett behagligt sätt över dem utan en massa svall från fartdårar….men när vi tagit oss ut i golf de roses reste sig plötsligt vågorna över både 1m och 2m.😝 Det kändes inte längre som något behagligt surfande utan mer som en bergodalbana.

Vi ville bara hitta en lämplig marina att lägga till vid. Den första vi körde in till som var i llafranc var dessvärre fullsatt så vi fick fortsätta söderut mot Palemos som lyckligtvis hade en plats över men som på ett manipulerande sätt togs av en annan inkommande båt😳

Snabbt löste de dock den försnillade båtplatsen med en bättre & lugnare plats inne vid capteineriet så vi behövde inte direkt klaga. Vid incheckning & betalning, 81 💶 fick vi även den uppdaterade väderleksrapporten att det regnade överallt förutom i Palemos där vi befann oss!

DAG 55 Palemos

Med koll på vindar & vågor med hjälp av Windfinder beslutade vi oss för att stanna kvar i Palemos på club Nautic Costa Brava tills vågorna blivit lägre än typ 1,5m.

Dessutom fick vi ju extra tid till att fixa med grejer som havererat i båten, som duschslangen & dörren som som saknade en skruv.

Vi hann ju även med en andra runda i den lilla byn som påminde om Visby & Gamla stan i St-Holm med sina små färgglada gränder.

DAG 56 Palemos – El Masnou (45nm)

Vi gav oss iväg från Palemos runt 7 & har i stort sätt bara glidit fram över de ynkliga 0,1m vågorna förbi Mataró! Dessutom firar säkert de där svallande motorbåtarna helig söndag eftersom de inte synts till på hela sträckan från Costa Brava. I förebyggande syfte bokade vi den nattliga båtplatsen för 55 💶 på port Masnou genom appen HelloPort redan i förväg vilket var tur eftersom kontoret var stängt denna söndag när vi anlände till marinan.

Strax efter 15 nådde vi dagens slutdestination port Masnou i El Masnou som bara ligger en liiiiiiten bit ifrån Barcelona 🛥💨🇪🇸😁

Efter att vi anropat marinan via vhf fick vi hjälp direkt av en hamnvärd som visade oss en båtplats i solgasset & där de till vår nackdel bara hade 20amperes-uttag. På kontoret hade de ju naturligtvis haft en konverter men det var stängt så vi fick erbjudandet om en annan plats istället med 6amperes-uttag som passade oss mycket bättre.

DAG 57 El Masnou – Torredembarra (52nm)

På morgonen passade vi på att tanka båten med 88l diésel i varje tank för 240💶 13,65kr/l.

De första timmarna innan vi rundat Barcelona kändes det lugnt i de SV vindarna & i vågor på 0,3m. Men därefter hade vi 10m/s SV rakt emot oss vilket kändes i Serenitys balkar. Vi saktade in på farten & beslöt rätt snabbt att vi skulle stanna till i port Terradembarra vilka vi hade mailat redan på morgonen.

Vid 16:30 möttes vi av en fantastiskt språkligt begåvad & tillmötesgående hamnkapten som assisterade oss med allt vi behövde för 45💶 i hamnavgift och 60💶 i deposition för dusch & konverteringssladd. (Från 20A till 16A). Dessutom tog hon gärna på sig ansvaret att posta ett brev åt oss eftersom hon bodde granne med postkontoret i city. 😁

DAG 58 Torredembarra – Tarragona (7nm)

En kort men lugn resa söderut på 7nm från Torredembarra till Tarragona 😉Allt för att slippa den dåliga sjögången vi skulle råkat ut för vid 14tiden🛥💨

Vi valde Port Esportiu Tarragona eftersom den låg närmst & eftersom vi hade mailat marinan redan igår. I vanlig ordning fick vi snabb service av hamnvärden som stod redo på bryggan för att ta emot våra tampar & ge oss den fasta förtöjningslinan. På de spanska marinorna har det nämligen alltid varit snabb service vid tilläggningsplatsen som vi fått.

Direkt därpå vandrade vi upp till det närliggande la oficina del puerto och betalade hamnavgiften på 44💶 med sxk:s hamnrabatt på 10%. 😁 Alltid bra med lite rabatt på priset & som medlem i svenska-kryssarklubben kan man dra nytta av det även i medelhavet.

Tarragona var en mysig liten kuststad med massor av historiska monument från romartiden att besöka för den som söker efter det. Vi tog bara en kvällstur med cykel på 2km när temperaturen hade gått ner från marinan till Mercadona.

DAG 59 Tarragona – Calafat (23nm)

Eftersom den nya dagstursrutinen innebar att vi skulle vara i hamn på en marina innan 14tiden när det skulle blåsa upp satte vi klockan 6 så vi kunde ge oss iväg tidigt. Vi valde därför port sportiu de Calafat längs den katalanska kuststräckan.

För 51💶 ingick allt förutom wifi. Även här behövde vi låna en konverteringssladd så vi kunde koppla in vår 16Asladd som den visslande “cableguy” bryggmästarn kom med efter en stund.

När vi lagt till vid bryggan gick det funderingar på om det kanske var nån svensk som gömde sig i båten bredvid oss med tanke på de ihoprullade flaggan. Efter ett litet nyfiket frågande så var det bara båten som var 🇸🇪 inte folket som befann sig i den 🇪🇸😉

DAG 60 Calafat – Sant Carles de la Rapita (40nm)

Vi begav oss redan vid 7 & vi hade tur med både vågor & vindar. Vattnet låg som en spegel hela vägen från Calafat till marinan club nautic Sant Carles de la Rapita😁

Det enda vi fick se upp för & köra slalom runt var de flaggade pinnarna som fiskarnas garn hängde i. Det värsta var ju ändå att pinnarna var lika utspridda som i plockepinn & dessutom gick det ju inte riktigt att urskilja vilka röda & svarta som hängde ihop heller så till slut körde vi bara rakt över😏

Väl i hamn gick vi direkt till la oficina & betalade hamnavgiften på 31💶 vilket är avsevärt billigare och än mer human avgift än i tidigare marinor. 😁 Närhet till både stad & till strandhäng.🍻🏝

DAG 61 Sant Carles de la Rapita – Benicarló (16,5nm)

Idag lämnade vi inte marinan förrän vid 10:30 när de nordliga vindarna hade avtagit från 14m/s till 6m/s med förhoppning att vågorna oxå hade stillat sig. Strax innan Vinaros gjordes det sista flaggbytet 🇪🇸 för i år på 🇸🇪 Serenity! Hola España 👋 estamos aquí ahora! Sakta men säkert körde vi söderut till närmsta spanska marina Benicarló med en avgift på 35💶 inkl allt utom wifi.

I Benicarló gav Capitanías de Puerto en enkel beskrivning över staden & med LIDL på 10min gångavstånd. vilket var ett lagom avstånd när ölreserven behövdes fyllas på 🍻😁

DAG 62 Benicarló – Oropesa (26nm)

Efter att ha lyssnat på spanjorernas karnivalfirande här Benicarlo till 7 på morgonen drog vi från hamnen för att nå nästa destination bara några distans söderut. I nordostliga vågor på 0,4m hade vi medgung hela vägen 26nm ner till Nautico de Oropesa del Mar. Med en hamnavgift på 26💶 *2+6💶 för lån av tvättmaskin & torktumlare😉

DAG 63 Oropesa

Pga av 0,8 m höga SO vågor stannade vi kvar en natt till på marinan med skönsång av den inhyrda operasångaren & sin kör av Cikadorer & vågskvalp.

Vi passade ju självklart på att tvätta eftersom det brukar ta hela dan & att göra en koll på generatorn.

DAG 64 Oropesa – Castellon de la plana (12nm)

I marina Castellón betalade vi 25💶 &70💶 i deposition för adaptern. Gästbryggan låg innanför en handelshamn som vi knappt märkte av. Det var lagom avstånd på 1km till den lilla stadens supermerecado så det passade vi på att vandra till.

DAG 65 Castellón de la Plana – Canet d’en Berenguer (25nm)

Vi lämnade marinan efter ett lugnt förberedande inför avgång vid 8:30. Knappt 3nm ut blir vi ifattkörda av den spanska sjöpolisen😳 Hela händelsen kunde liknas med att en haj jagade efter sitt byte men som vek åt sidan när den insåg att vi inte var av smakligt intresse🦈💦🥔

Innan tilläggning i marinan passade vi på att tanka 200l för 1,250kr/l😁

Enligt SMHI så befinner vi oss just nu i Spanien 😄 närmare bestämt i småbåtshamnen Club Nàutic Canet d’en Berenguer ⛈ Eftersom det regnar är det perfekt läge enligt kapten Olofsson att städa båten så då gjordes ju det oxå.

DAG 66 Canet d’en Berenguer -Pobla (14nm)

Morgonens utfärd från marinan gjordes vid 8 men ångrades bara efter 3nm pga att det var ett rent helvete att gå vidare i den korssjön som vi hade hamnat i. Så vi vände och styrde åt andra hållet istället vilket kändes som en fröjd i jämförelse med utfärden. Det var ju klart en besvikelse att inte komma vidare söderut 🤨 meeen bakom oss verkade vågorna lägga sig så vi vände om och tuggade oss ner till marinan i Pobla. För 25💶 fick vi en guldplats längst ut på bryggans nock. Pobla är en liten hamnstad fylld med pizzerior & glassbarer.

DAG 67 Pobla – Valencia (11nm)

Strax innan soluppgången vid 7:30 begav vi oss från Pobla för att vara på plats i marina Real Club Náutico de Valencia innan 10. Med en lagom vänsterskruv klättrandes över vågorna ut från Pobla gjorde att vi smidigt kunde glida in i Valencia.

Efter att ha glidit, guppat & surfat på sjöar, kanaler & hav 1835nm fick vi av ett roligt sammanträffande på pir 18 platsen 35 för den tacksamma avgiften på 13,55💶 inkl allt😁👍

DAG 68 Valencia

När vi ändå var på plats i Valencia & en vetskap om att Consulade de Suecia skulle ha öppet för röstning endast idag (31/8) mellan kl 10-14 för svenskar abroad tog vi oss dit. Med Cabify var vi där på 10 min 😁 Tillsammans med 20 andra svenskar gjorde vi vår medborgerliga plikt på ett mycket smidigt sätt med endast medhavda pass till hands.

DAG 69 Valencia – Oliva (33nm)

Strax efter 8kaffet sa vi – Adios Valencia y gracias por tu visita 👌och gled vidare längs med kusten i ostliga 0,5m vågor tills vi 33nm söderut kunde göra en request for mooring i Club nautica Oliva👊 Direkt kom hamnkapten cyklandes och hojtade att vi fick plats 27 längs med kajen till Olivas långa strand. Ett märkligt konstaterande som har uppdagats är att vi inte besökt en enda badstrand trots att vi vart i stort sett grannar med hur många som helst. Vi har heller inte badat från båten i marinorna trots väldigt inbjudande turkost vatten (med vetskapen om att flertalet båtar har tanken öppen😝) Eftersom det ingår påfyllning av vatten i varje marina har duschen på badbryggan varit det naturliga svalkande valet🚿👌

DAG 70 Oliva – Moraira (27nm)

Dagens etapp innefattade en tur längs en bergsbeklädd kuststräcka i i stegrande vågor från 0,5m – 0,8m. Vi hade alternativa hamnar på vägen om de ostliga vågorna skulle bli alltför omedgörliga. Målet var såklart att komma runt Punta de Moraira O Cap d’Or för att få en lugnare tur dagen efter. Med ett starkt sammanbitet rattande över vågorna styrde kapten Olofsson in Serenity på Club Nautica Moraira redan vid lunchtid. För 36💶 fick vi en kajplats inkl allt vid marinans inlopp vilket vi såg som en fördel eftersom vi ville komma iväg över vågorna snabbt dagen efter.

DAG 71 Moraira – Altea (12nm)

Redan efter 1h körning vid kl 9:15 checkade vi in i Alteas gästhamn. Återigen hade vi vågornas riktning & höjd emot oss på vår färd som blev den avgörande faktorn till att lägga till efter så kort resa. Men vi kunde ju få en hel del gjort med så vi vart inte bittra. Samtidigt som vi skulle till capteineriet och betala hamnavgiften på 36💶 kunde vi köpa polletter till tvätteriet som sattes igång direkt. Ja och istället för att stå och glo på när tvätten snurrar så blev det ju en runda till Consum för införskaffning av allt som var uppätet. När vi var tillbaka på marinan igen så var väl dessutom båda maskinerna med tvätt klara för att slängas in i den stora förnäma torktumlaren. Snacka om att den förmiddagstiden användes effektivt. Marinan kändes liten och genuin med en vad vi kunde se internationell gästbrygga med både tyskar, engelsmän & några svenskar.(vi & en annan båt). Kvällen avslutades med ett hejdundrans till åsk- & blåsoväder.

DAG 72 Altea – Santa Pola (38nm)

Med sikte på Santa Pola gled vi förbi både Benidorm & Alicante.

Väl framme på Club Nàutico Santa Pola möttes vi återigen av en hjälpsam hamnförman som stod redo att ta emot tamparna vid den tilltänkta tilläggningsplatsen. Direkt efter att avgiften på 28💶 var betald sögs vi båda upp till de mysiga haken som låg granne med marinan på den pampiga strandpromenaden

DAG 73 Santa Pola – Cartagena (55nm)

Dagen startade med oförskämt lugnt plattvatten & frågan var om det skulle fortsätta vara så fram till Cartagena där vi skulle nå den magiska 2000nm gränsen🥂🍾.

Sakta guppade vi förbi LaManga med dess gigantiska sjö Gola de Marchamalo på insidan vid 13tiden. Eftersom det fortfarande kändes som ett bra flyt över vågorna fortsatte vi runt den sydöstra udden Cabo de Palos i hopp om att nå fram till Cartagena utan några problem. Men vid Portman bröt det oväntade våghelvetet ut. Vi körde in till den lilla småbåtshamnen men vågade inte försöka ge oss in i den smala passagen i hamninloppet pga att bli träflis vid eventuell kantstötning.

Ett snabbt beslut om att fortsätta till måldestinationen gjordes trots den tuffa sjögången. Det rattades fullt rattutslag åt båda håll för att lyckas manövrera Serenitys gungande över de bångstyriga vågorna. 🌊🛥 En sak som fastställdes var att ingen gav efter – vare sig kapten Olofsson eller den knarrande träskutan. Den resterande av besättningen gjorde sig beredd på att båda skulle brytas isär på ett eller annat sätt🏝🚣🏼‍♀️💨 men kl 18 gled Serenity envist över vågorna & in i Yacht port Cartagena. Helt slutkörda efter vansinnesturen glömdes det helt bort att fira de numera 2000nm som Serenity hitintills lyckats åstadkomma. 🥂🍾

DAG 74 Cartagena

Ett naturligt avståndstagande till de 1,2m vågorna som vi visste härjade sydväst om marinan & ett behövligt återhämtande gjordes denna dag.

DAG 75 Cartagena – Mazarrón (16nm)

Under aftonen passade vi på att skåla för våra 2000nm + de 16nm som det var till Mazarron med🥂🍾 eftersom vi helt glömde bort det efter vansinnesturen till Cartagena.

Helgens kommande ”goeväder innebar att vi skulle bli inblåsta här i Mazarrón några dagar så vi fick bara njuta av vad stället & de spanska rytmerna hade att erbjuda.

DAG 76 – 81 Mazarrón

Dagarna i Mazarron förgylldes av alltifrån stads- & marinavandringar till att bestiga berg på drygt 2,5mil. Det sistnämnda var för att få en sk verklighetsuppfattning av den satta prognosen som vi kunde utläsa i predictwind & windfinder. Den lilla kuststadens marina hade allt man kunde önska sig vad gäller alla faciliteter som de erbjöd oss som hamngäster för en dygnsavgift på endast 26💶. Dessutom hade de ett wifi som fungerade till skillnad från de andra marinorna vi besökt i Spanien.

🌊⛈⛅️🌬🌪☀️🌦🌊

DAG 82 Mazarrón – San José (66nm)

Vi steg upp redan vid halv sju för att invänta soluppgången & bege oss från marinan i Mazarrón. Äntligen efter en veckas väntan var både vågor & vindar på vår sida!!!

Resan söderut var lång men så lugn som vi hade hoppats på. Utsikten från båten bestod mestadels av de alla “puntas” bergsspetsar som var uppkallade efter platsen & historiska händelser som Punta de los muertes. Vi lyckades även ana det första livstecknet av en liten delfin eller om det var en haj.

Efter 12h båtkörande kunde vi till slut lägga till i San Josés hamn för en hutlös avgift på 54💶. Skönt att vi inte blev inblåsta där i en vecka.

DAG 83 San José – Motril (74nm)💫

Tidigt på morgonen när solen fortfarande sov körde vi ut från hamnen i San José för att ta oss till Roquetas 33nm västerut. Efter lite överläggningar om ifall vi skulle förlita oss på den väderprognos som rådde följde vi bara med vågorna på 0,2m vidare emot Almerimar. Anledningen till att vi tvekade på att köra vidare var de stormvarningar vi fått från spanska sidor. Men så uppfattades inte riktigt det vädret vi upplevde på havet.Vi körde förbi den ena marinan efter den andra och tog oss hela 74nm till Club Náutico de Motril.

DAG 84 Motril – la Caleta de Velez (29nm)

Nu började äventyrsresan med Serenity närma sig sin slutdestanition. Vi hade ingen aning om ifall la Caleta de Vélez skulle bli hamnen vi skulle stanna i eller om vi var tvungna att köra vidare västerut. Vi beslutade oss för att ge marinan en ärlig chans efter en mängd med övertygelser från båtfolket som bodde i sina båtar på marinan.